مغز ما خاطرات را در انواع مختلفی از حافظه ذخیره میکند.
حافظه انسان به طور کلی به سه بخش تقسیم میگردد:
- حافظه حسی
- حافظه کوتاه مدت
- حافظه بلند مدت
حافظه حسی
حافظه حسی کوتاه مدتترین نوع حافظه است که شامل موارد زیر میشود:
- حافظه تصویری
- حافظه شنیداری
- حافظه لمسی
پس از آنکه محرکی (مثل صدا، بو، مزه و…) بر ما اثر بگذارد، حافظه حسی قادر به حفظ اطلاعات دریافت شده پس از اتمام اثر محرک است.
همهی ما با نوع خاصی از صدا، بو و یا حتی مزه ممکن است خاطراتی برایمان زنده و تداعی شود. مسبب این اتفاق خوب و یا بعضا تلخ حافظهی ما است. این نوع از حافظه اصطلاحا حافظه حسی نامیده میشود و نه تنها در انسان بلکه در حیوانات هم وجود دارد.
حافظه تصویری
حافظه تصویری بخشی از حافظه حسی را تشکیل میدهد.
این بخش به نوعی با حافظه بلند مدت و حافظه کوتاه مدت نیز در ارتباط است.
بیشتر بخوانید به روانشناس مراجعه کنید اگر این نشانه هارا دیدید
حافظه شنیداری
حافظه شنیداری همانطور که از نامش پیداست مربوط به اطلاعات ورودی صوتی میشود که توسط کوچکترین استخوانهای بدن (چکشی، سندانی و رکابی) به حلزونی گوش منتقل شده و در آنجا به پیام الکتریکی تبدیل میشوند.
تفاوت حافظه شنیداری با حافظه تصویری در آن است که حافظه تصویری از اسکن و تحلیل پیاپی چشمها از جسم هدف منشا میگیرد ولی حافظه شنیداری که متکی بر اندامهای شنوایی است از قابلیت اسکن مداوم موج صوتی بهرهمند نیست.
به همین دلیل از روش کلاسیک آره یا نه و یا به عبارت دیگر صفر و یک دیجیتالی استفاده میکند که در این روش یا محرک (صوت) اسکن شده و به حافظه شنیداری منتقل میشود یا قادر به آنالیز نبوده و درنتیجه کد گذاری خاصی برای ثبت آن در مغز صورت نمیگیرد.
برای حافظه شنیداری میتوان مثالی در نظر گرفت:
اگر شخص مورد علاقهمان آهنگ خاصی را دوست داشته باشد و هرگاه که درکنار یکدیگر هستیم به آن گوش فرا دهیم. چنانچه در هنگام تنهایی موسیقی مذکور پخش شود مغز ما شروع به پیدا کردن تمام اطلاعات مرتبط با آن آهنگ میکند و مسلما اولین و شاید تنها چیزی که با شنیدن آن به یاد آوریم فردی باشد که به وی علاقه داریم. مسئول رخ دادن این اتفاق هم مغز ما بوده و این نوع حافظه در زمره حافظه حسی از نوع شنیداری قرار میگیرد.
حافظه لمسی
حافظه لمسی یکی دیگر از زیرشاخههای حافظه حسی است. که عمدتا اطلاعات آن از اندامهای لمسی مانند پوست مخابره میشود.
کودکی که دستش با جسم داغی مانند بخاری تماس پیدا میکند این اتفاق و سوزش و درد ناشی از گرمای بخاری در حافظه اش ذخیره میشود و هرگاه دوباره با آن جسم روبرو شود به طور ترکیبی، حافظه تصویری و حافظه لمسیاش آن خاطره را برای وی تداعی کرده و کودک از نزدیک شدن به جسم مذکور خودداری میکند.
مغز انسان پارت های دیگری را هم به انواع حافظه اختصاص داده است که شما می توانید در مقاله های دیگر https://beharam.ir/
مطالعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید