اثرات مولکولی مدیتیشن، یوگا و مداخلات ذهن بدن

دیدگاه : 0 دیدگاه

“انعکاس گسترده نتایج جالب جدیدترین مطالعات منتشر شده در باره اثرات مولکولی مدیتیشن، یوگا، تای چی و مداخلات ذهن-بدن در مطبوعات جهان از جمله: ساینس دیلی، فاکس نیوز، ایندین اکسپرس، NBC نیوز”

? نتیجه جدیدترین مطالعات علمی که به تازگی منتشر شده است نشان میدهد که مدیتیشن و یوگا می توانند فعالیت مولکول های DNA را در برابر استرس معکوس کنند!

مرجع انتشار: دانشگاه کاونتری انگلستان و رادبود هلند. تاریخ ۱۵ ژوییه ۲۰۱۷.

?عنوان مقاله: مداخلات ذهن-بدن مانند مدیتیشن، یوگا و تای چی فقط باعث ریلکس و رهایی بدن نمی شوند بلکه باعث معکوس شدن واکنش هایی در سطح مولکولی در DNA می گردند که موجب کاهش سلامت عمومی و ابتلا به افسردگی می شوند.
?در تحقیق جدیدی که در شماره اخیر “مجله مرزهای ایمنی شناسی” منتشر شده است تحقیقات بیش از یک دهه از مطالعات مختلف تجزیه و تحلیل و جمع بندی شدند که بر روی رفتار ژنهایی که تحت تاثیر مداخلات ذهن-بدن مانند تمرینات مدیتیشن و یوگا قرار می گیرند متمرکز بوده اند.
?متخصصین دانشگاه های کاونتری انگلستان و رادبود هلند، بعد از کنار هم قرار دادن نتایج ۱۸ مطالعه علمی که بر روی ۸۴۶ نفر در طول ۱۱ سال انجام شده است الگوهایی را آشکار کردند که به دنبال مداخلات ذهن-بدن، باعث ایجاد تغییرات مولکولی در بدن شده و بهداشت جسمی و روانی را ارتقاء می دهند.
?مطالعات محققین مذکور روی این موضوع که چگونه فعالیت ژنها (روشن و خاموش شدن ژنها) تحت تاثیر قرار می گیرد متمرکز بود. به عبارت دیگر مسیری که در آن ژنهایی فعال می گردند تا پروتئینهایی تولید کنند که ترکیب بیولوژیکی بدن مانند مغز و سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهند.
?زمانی که فرد در مواجهه با یک رویداد استرس زا قرار می گیرد سیستم عصبی سمپاتیک که مسوول ایجاد پاسخ جنگ و گریز است تحریک می شود در نتیجه باعث افزایش تولید مولکولی به نام فاکتور هسته ای “کاپا B” یا (NF-KB) می گردد که تنظیم کننده چگونگی فعالیت، بروز و روشن و خاموش شدن ژنهاست.
?فاکتور NF-KB اثر استرس را با فعال کردن ژنهایی که باعث تولید پروتئین سیتوکیناز می گردند سبب می شود که خود باعث ایجاد التهاب در سطح سلولی می گردد واکنش مذکور مکانیسمی است که در کوتاه مدت به عنوان بخشی از واکنش جنگ و گریز برای بدن مفید است اما اگر طولانی شود باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، پیری زودرس و اختلالات روانی مانند افسردگی می گردد.
?بر اساس این مطالعات، در کسانی که تمرینات ذهن-بدن را انجام می دهند اثر متضاد حالت فوق آشکار می شود بدین گونه که باعث کاهش تولید فاکتور NF-KB و پروتیین سیتوکیناز گشته و الگوی واکنشهایی را که باعث فعال شدن ژنهای مدافع اثرات التهابی است را معکوس میکند در نتیجه ریسک ابتلا به اختلالات التهابی کاهش می یابد.
?نویسندگان پژوهش اخیر معتقدند که اثرات التهابی واکنش جنگ و گریز، که خود به صورت موقت باعث تقویت سیستم ایمنی می گردند نقش مهمی را در دوران ماقبل تاریخ ایفا می کرده است زمانی که انسانها به شکار می پرداختند و ریسک بالای عفونت در اثر جراحت متداول بوده است.
?در جوامع امروزی که استرسها بیشتر روانشناختی، مزمن و طولانی مدت هستند فعال شدن ژنهای ایجاد التهاب، حالت غالب و پایداری پیدا کرده بنابراین احتمال ابتلا به اختلالات روانشناختی و بیماریهای مختلف افزایش چشمگیری یافته است.
?”ایوانا بوریس” مسوول مطالعات اخیر در آزمایشگاه مغز، باور و رفتار در مرکز روانشناسی و رفتار دانشگاه کاونتری انگلستان می گوید:
?در حال حاضر میلیونها نفر در سراسر جهان از مزایای تمرینات ذهن-بدن مانند یوگا و مدیتیشن بهره می برند اما چیزی که احتمالا آنها فکر نمیکنند اینست که تمام این تغییرات از بعد مولکولی آغاز می گردد و می تواند چگونگی عملکرد و مسیر کدهای ژنتیکی را که به کار روتین خود مشغولند را تحت تاثیر قرار دهد.
?این مکانیسم ها به چیزی مربوط می شوند که ما آنها را رد پا یا امضای مولکولی سلولهای بدن می نامیم. این واکنش ها از طریق تنظیم کردن ژنهای فعال یا خاموش، باعث معکوس شدن فعالیت آن دسته از ژنهایی می شوند که در زمان استرس یا اضطراب در بدن ما روشن می شوند.
?به طور ساده می توان گفت که مداخلات و تمرینات ذهن-بدن، باعث می شوند تا مغز ما هدایت فرآیندهای معطوف به DNA را به گونه ای در اختیار بگیرد که منجر به بهبودی و سلامت هر چه بیشتر ما شود.
?تحقیقات بیشتری لازم هست انجام گیرد تا این گونه تاثیرات را در عمق بیشتری بفهمیم برای مثال چگونه می شود اثر مداخلات ذهن-بدن را با سایر سیستمهای حرکتی- ورزشی یا تغدیه مقایسه کرد. اما این خود گامی مهم در جهت کمک به محققان است تا اثرات و مزایای مداخلات رو به گسترش ذهن- بدن را بیشتر دریابند.

“مترجم: فرشاد نظرآقایی، دکترای تخصصی در هوشیاری انسانی و علوم یوگا، گرایش: روان-عصب-فیزیولوژی و مدیتیشن”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *