پرانایاما علم تنفس

دیدگاه : 0 دیدگاه

تحقیقات علمی وجود دارد که نشان می دهد تنفس عمیق و آگاهانه می تواند برای سلامت جسم و روان مفید باشد. نفس کشیدن عملی غیر ارادی و هم ارادی است که ناخودآگاه و هم آگاهانه اتفاق می افتد. این بدان معناست که بدن فرد این کار را برای شخص ناخود آگاه انجام می دهد (در صورت عدم توجه به تنفس ) همچنین می توان با تمرکز بر تنفس، سرعت، جریان و موارد دیگرتنفس را کنترل کرد

بر اساس علم عصب شناسی، تنفس آگاهانه می تواند راهی برای افزایش ایمنی بدن ، القا حالت آرامش ، ایجاد ثبات عاطفی ، بهبود سلامت  قلب و دستگاه تنفسی باشد  تنفس همچنین پادزهر افسردگی است

پاسخ  این سوال که شخص چگونه می تواند “آگاهانه نفس بکشد در تسلط بر تمرینات “پرانایاما” است.

تابه‌حال به یک درخت و اجزاء آن دقیق نگاه کرده‌اید؟ درخت دارای ریشه، تنه، شاخه ،برگ ،پوست ،صمغ، شکوفه و میوه است. هریک از این اجزاء هویتی جداگانه دارند ،اما هیچ‌یک به‌طور مجزا نمی‌تواند یک  درخت فرض شود. یوگا نیز چنین است .همان‌طور که اجزای یک  درخت در کنار هم قرار می‌گیرند و به آن موجودیت می‌بخشند ،تمام ۸ مرحله یوگا نیز در کنار هم این هنر را به وجود می‌آورند. در درخت یوگا اصول جهان‌شمول یاما مانند ریشه‌ها و اصول انفرادی نیاما مانند تنه درخت هستند. آسانا ها شاخه‌های درخت هستند که به هر سو سر می‌کشند .پرانایاما نیرویی که حیات را در قالب انرژی به بدن می‌دمد همچون برگ‌های این درخت است که اکسیژن را به تمام قسمت‌ها می‌رساند . پراتی آهارا از جریان یافتن انرژی حواس به خارج از بدن جلوگیری می‌کند، گویی پوسته‌ای که تنه درخت را از فاسد شدن محافظت می‌کند .دارانا مانند شیره درخت جسم و خرد را مستحکم می‌سازد و درنهایت دیانا مانند شکوفه‌ای که به میوه مبدل شده و آن میوه همان سامادهی است ،همان‌طور که میوه برترین مرحله رشدونمویک درخت را نشان می‌دهد، ادراک وجود حقیقی فرد( اتما -دار شانا) نیزنقطه ی اوج تمرینات یوگا برای ره روست .

پرانایاما

پرانا یعنی تنفس. حیات. سرزندگی. انرژی یا نیرو. در حالت جمع این کلمه اشاره به نفس‌های خاص یا جریان‌های خاصی از انرژی دارد . آیاما  یعنی کشش .انبساط .طول. عرض .تنظیم .طولانی کردن .محدود کردن یا کنترل.

پس بنابراین  پیرانایاما  به‌معنای گسترش دادن تنفس و محدود کردن آن است .پیرانایاما یک هنر است. لازمه انجام آن تکنیک‌هایی هستند که اندام‌های تنفسی را به حرکت و گسترش ارادی هماهنگی و فشردگی وامی‌دارد .این تکنیک‌ها به‌طورکلی عبارت‌اند از جریان طولانی دقیق و باثبات دم .بازدم و حبس.پوراکا یا دم باعث تحریک سیستم تنفسی می‌شود. ری چاکا یا بازدم هوای بلا مصرف و سموم را بیرون می‌ریزد و کومباکا  یا حبس انرژی دریافت‌شده را در تمام بدن پخش می کند.

حرکات لازم در این تکنیک‌ها شامل گسترش افقی، بالا بردن عمودی و کشش جنبی ریه‌ها و قفسه‌ی سینه هستند. روند و تکنیک‌های این نوع تنفس اصولی به تمرکز ذهن کمک می‌کند و رهرو را قادر می‌سازد تا  به سلامت و طول عمر دست یابد .

پرانایاما تنفس خودکار و عادی برای حفظ توأمان بدن و روح نیست .  از طریق دریافت اکسیژن فراوان با تکنیک‌های اصولی پرانایاما تغییرات ظریف شیمیایی در بدن اتفاق می‌افتد. تمرین آساناهای یوگا انسدادهایی را که مانع از جریان پرانا می‌شوند از بین برده و تمرین تنفس یا پرایاناما باعث تنظیم جریان پرانا در تمام بدن می‌شود . پارانایاما همچنین به افکار امیال و اعمال رهرو نظم می‌بخشد و از این طریق آرامش و اراده لازم برای تسلط بر خویشتن را به ارمغان می‌آورد.

تا هنگامی که نفس در بدن است ، زندگی جاری است .باز ایستادن نفس مساوی با خاموشی زندگیست . . پس تنفس خود را نظم ببخشید . ( هاتا یوگا پرادیپیکا –فصل دو )

تنفس یعنی طولانی نمودن آگاهانه فروبردن حبس و بیرون دادن نفس . دم یعنی دریافت انرژی حیات در قالب نفس کشیدن  و حبس زمانی است که نفس برای جذب و درک انرژی آن نگه داشته‌ می شود.  در بازدم،  تمام افکار و احساسات با نفس  تخلیه‌شده و هنگامی‌که شش‌ها خالی می‌شوند انرژی فرد یا من  او به انرژی حیاتی اصیل تسلیم می‌شود تمرینات پارانایاما باعث ثبات ذهن تقویت قدرت اراده و قضاوت صحیح می‌شوند

گردآورنده: پانته آ شکری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *